GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Abdi KARAGÖZOĞLU
YAZARLAR
2 Aralık 2018 Pazar

Nihat Zeybekci ve Abdulvahap Olgun

AK Parti'nin İzmir Büyükşehir adayı Nihat Zeybekci, icracı bir isim.

Ankara'nın özellikle de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tam desteğini alan, Cumhur İttifakı ile seçilme şansı katlanan Zeybekci'nin 31 Mart Yerel Seçimlerinde Büyükşehir Belediye Başkanı olması halinde İzmir'in adeta yatırıma doyacağını, kentin kalkınma hamlesine gireceğini söylemek için kahin olmaya gerek yok.

Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde Denizli'yi adeta uçuran, dünya kenti olmasında büyük katkısı olan Zeybekci, Ekonomi Bakanı olarak da bölgeye büyük yatırımların gelmesini sağladı.

Yani özgeçmişi bu görevi başarmak için yeter de artar bile.

Ancak; bu işlerin tam bir takım oyunu olduğunu unutmamak gerekir. 

Yani, Zeybekci ile birlikte aynı yatırım dilini konuşacak, vizyon sahibi, bölgeyi üst lige taşıyacak ilçe belediye başkanlarına da ihtiyaç var.

Özellikle de sanayisi ile öne çıkan veya çıkacak ilçeler için bu uyum çok önemli.

 

***

 

AK Parti Genel Merkezi tarafından yaptırılan anketlerde Ödemiş, Menderes, Torbalı ve Selçuk sıkıntılı görünüyor. Bu nedenle çevresinde sevilen, farklı partilerden oy alabilecek adaylar ile ilgili özel anketler yaptıran Ankara, kazanmak için en doğru adayı seçmeye çalışıyor.

Özellikle elindeki 8 ilçenin en büyüğü ve sanayi kenti Torbalı, Büyükşehir Adayı Nihat Zeybekci'nin olmazsa olmazı.

2014 yerel seçimlerinde aday karmaşası yaşayan CHP'nin Dr. İbrahim Öz’ün DSP’den aday olması sayesinde Torbalı'yı kazanan AK Parti, benzer hataları yapmak istemiyor.

CHP'nin 10 yıl belediye başkanlığı yapan İsmail Uygur veya Övünç Demir'le sahaya çıkmayı planladığını belirten AK Partili kurmayların hedefindeki isim ise Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun.

Geçtiğimiz ay Torbalı Ticaret Odası’nda düzenlenen ‘Adnan Öztaş’ı anma’ programına katılıp buradaki gözlemlerimi size aktarmıştım. 

İzmir Milletvekili  M. Atilla Kaya ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener başta olmak üzere çok sayıda davetlinin katıldığı toplantının havasını size aktarmış, Torbalı’da AK Parti'nin ilçe Ticaret Odası Başkanı'nı sahaya süreceğini ifade etmiştim.

İlçe özelinde biraz daha derinlemesine bir araştırma yapınca karşıma farklı bir tablo çıktı. 

 

Aslında Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun’un aday yapılmak istenmesinin çeşitli sebepleri bulunuyor. 

Bunların başında 5 yıllık başarılı bir oda başkanlığı yatıyor. İzmir ilçelerinin en büyük odasının seçiminde Olgun ikinci dönemine rakipsiz girdi. Herkesin ortak konsensüsü ve yoğun bir katılım ile oybirliği ile yeniden seçildi. 

Torbalı İzmir’in en önemli sanayi ve ticaret kenti durumunda. İhracat, vergi ve üretimde sürekli rekorlar kırıyor. AK Parti’nin Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Zeybekçi, Ekonomi Bakanlığı yapması nedeniyle gerek TOBB’a bağlı odalar, gerekse de TİM’a bağlı ihracatçı birlikleri ile sıcak ilişkileri var. Torbalı'ya da büyük önem verdiğini biliyoruz. Dolayısı ile Zeybekci ile ipi önde göğüslemek isteyen AK Parti İzmir’de bir STK Başkanı’nı sahaya sürebilir.

Yani, AK Parti tabanının İZTO Başkanı Mahmut Özgener ile kurmak istediği yerel seçim denklemi İzmir’de olmadı ama bu tablo pekala Olgun ile oluşabilir. 

39 yaşındaki TTO Başkanı Olgun’un geçmişinde 7 yıllık bir Torbalı Belediyesi geçmişi var. Torbalı’nın 10 yılına yöneten DYP’de 5 yıl "Gençlik Kolları Başkanlığı" yapınca merkez sağ seçmen ile yoğun bir ilişkisi oluştu.  Oda başkanlığı süresinde de MHP teşkilatı ile dirsek temasını kesmeyen Olgun, oda seçimlerinde genelde AK Parti ve MHP desteği ile seçilmeyi başardı. Yani Başkan Olgun sayesinde Cumhur İttifakı zaten uzun süredir çalışıyor.

Listesine ağırlıklı olarak bu iki partiden isimleri alıp yoluna devam eden Olgun'un başarısını CHP tabanı da kabul etmiş durumda. 

İlçede hemen her görüşten vatandaşın sevgisini kazanan Abdulvahap Olgun, Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Nahit Zeybekci'nin İzmir'de başlatacağı kalkınma hamlesinin de kilit ismi olacaktır.

SONSÖZ:

Bir gemi doğuya gider, biri batıya. Esen aynı rüzgarla: hangi yöne gidebileceğini belirleyen rüzgar değil, yelkendir. 

(Ella Wheeler Wilcox)